Vacature: Journalist / Redacteur De Levende Krant

Het Markttheater is een theatergezelschap dat een nieuw leven blaast in het theater  op de markt. Van de markt maken we een ware ontmoetingsplek – een hedendaagse agora. We zijn niet vast te pinnen op een stijl, maar maken met een hecht team aan theatermakers volkse, energieke, directe, rauwe en muzikale voorstellingen voor een breed publiek. We verhouden ons tot grote maatschappelijke thema’s en vertalen deze naar herkenbare en menselijke verhalen voor een cultureel divers en breed publiek. We verankeren onze projecten in de wijken, werken samen met maatschappelijke partners, burgers en experts en betrekken hun ook in de maakprocessen. 

We zoeken voor de jaarlijks terugkerende voorstelling De Levende Krant een journalist / redacteur. De Levende Krant is een nieuwsshow waarin (stads)nieuws op aangrijpende, directe en hilarische wijze besproken wordt. Sketches, liedjes, columns en cartoons wisselen elkaar in hoog tempo af, zijn op de huid van de actualiteit en per buurt anders. Als journalist van De Levende Krant werk je mee aan het maken van de voorstellingen vanuit een journalistieke rol. Je coördineert het journalistieke onderzoek, waaraan de buurtredacties bijdragen, overlegt met het artistieke team,  kijkt kritisch mee in de maakprocessen hoe de scènes vorm krijgen en onderhoudt het contact – in samenwerking met de medewerker educatie & community – met buurtbewoners en lokale organisaties. 

nader te bepalen aantal uur per week

De werkzaamheden zullen vanaf april 2022 ingang vinden. Van december 2021 tot en met april 20212 vinden allereerst met het artistiek team brainstormsessies plaats om vorm te geven aan de werkzaamheden en doelstellingen. De daadwerkelijke werkzaamheden zullen ingang vinden van april t/m begin juli 2022.

Profiel

We zoeken iemand met een sterke interesse in live journalism. Heb jij behoefte om journalistiek tot leven te laten komen met persoonlijke verhalen uit de wijk, zonder oog voor de actualiiteiten te verliezen? Jij bent iemand met een sterke interesse in de stad Amsterdam en haar inwoners, en die goed op de hoogte is van wat er speelt in de stad. Iemand die hands-on is en nieuwe paden durft te bewandelen. Je bent niet bang Iemand die niet bang is ergens binnen te stappen en maakt graag een praatje met marktondernemers. Je bent iemand  met een grote interesse in theater (en kunst in het algemeen) en hebt bij voorkeur ook een sterk idee  over het versmelten van journalistiek en theater. Je kunt snel inspelen op de behoeften en kansen vanuit inwoners, organisaties en betrokken theatermakers. Je schakelt gemakkelijk in de communicatie tussen kunstenaars, vertegenwoordigers van culturele, sociale en politieke organisaties en de diverse gemeenschappen in de stad. We zoeken iemand met minimaal HBO werk- en denkniveau.

De Journalist / Redacteur is verantwoordelijk voor:

 • Journalistieke coördinatie bij De Levende Krant
 • Op zoek gaan naar actualiteiten en verhalen in de wijk
 • Research voor onderwerpen in de voorstelling
 • Dramaturgisch meedenken in het maakproces
 • Coördineren van buurtredacties (ism met medewerker Educatie & Community)
 • Aandragen van potentiële gastsprekers en gastspelers

We bieden:

 • Een informele werksfeer in een creatief team
 • Ruimte om nieuwe en eigen plannen vorm te geven 
 • Een uitdagende manier om met nieuw publiek in contact te komen 
 • Een creatieve uitdaging voor journalisten die buiten gebaande paden nieuws willen maken
 • Een reële fixed fee 

Geïnteresseerd? Reageer uiterlijk voor 17 december 2021
Stuur je (korte!) mail en CV naar Sean Hauser, artistiek leider, via sean@markttheater.nl.
Voor vragen bel met 0612271790 of mail Sean Hauser