Van Boer tot Bord

“Van onze jagende en verzamelende voorouders tot de enorme eetlust van onze moderne steden, voedsel heeft onze lichamen en onze huizen, onze politiek, onze handel en ons klimaat, vormgegeven. Maar door de waarde ervan te vergeten, zijn we verdwaalt geraakt in een levenstijl die onze planeet en onszelf bedreigt.” – Sitopia, Carolyn Steel

Dit jaar richten we ons met het intermediale project FOOD CHAINZ op onze voedselketen. We maken een voorstelling, een audiokaart, organiseren diners en planten nieuwe vruchten. Voor de audiokaart Van Boer Naar Bord voerden theatermaker Kathlyn Wuyts en sonoloog Max van der Wal gesprekken met boeren, wildplukkers, voedselkunstenaars en consumenten over hun schakel in de voedselketen. Van de vele verhalen die ze in het complexe web van ons voedselsysteem vonden, maakten ze acht afleveringen met sketches, scènes en liedjes. Een auditief labyrint over de markt vol geuren, kleuren en bijzondere verhalen.


AFLEVERINGEN

LAIT DU COEUR VERT

Proeft alle melk hetzelfde? En wat kan de smaak van de melk ons vertellen over de koe?
Melkboerin Myrthe Rischen verteld over het productieproces van melk. Myrte richtte Moma (More than Milk Amsterdam) en het Grondverbond op. Ze maakt zuivelproducten bij boerderij De Groene Griffioen in Weesp.

DE BURGER & DE CONSUMENT
Waar houd jij rekening mee wanneer je inkopen doet? Melkboerin Myrte Rischen en voedselkunstenaar India Rose Klap vragen zich af hoe het voedselsysteem beter kan. Wat is ervoor nodig om een verschil te maken? Myrte richtte Moma (More than Milk Amsterdam) en het Grondverbond op. Ze maakt zuivelproducten bij boerderij De Groene Griffioen in Weesp. India leidt wildplukwandelingen en ontwerpt gerechten van de toekomst. Zo maakte ze een eetbare plasticsoep klaar als één van de gangen van haar Utopische Diners.

RITME VAN HET LAND
Bonenstaakjes springen uit de grond en klimmer de lucht in, op zoek naar houvast, een kat sluipt op een bessenstruik af,
terwijl een vrouw een stuk brood afsnijdt en een man moppert over ‘bureaucraatmannen’. Over hoe alles met alles samenwerkt. Of tenminste: hoe alles met alles zou kunnen samenwerken. Je hoort tuinders Jaap en Yvonne van Tuinderij de Knotwilg, zij telen groenten en fruit voor de Noordermarkt. In de jaren 80 begonnen ze al met hun vernieuwende manier van biologisch telen in de Beemster.

HOE DE VISSER VAN DE ZEE HIELD
Visser Jan Geerstema verteld over zijn grote liefde: de zee. Hij is bezig met een puzzel: “Of er ruimte is voor de mens in de natuur?” Jan runt samen met zijn vrouw Barbara het succesvolle visrestaurant ’t Ailand op Lauwersoog. Hij richtte samen met andere vissers het verbond ‘De Goede Vissers’ op. Zij willen vissen zonder nadelige effecten op de natuur.

PLUK DE STAD
Een survivalgids voor de aspirant wildplukker! Je hoort voedselkunstenaar India Rose Klap en actrice Laurien Riha. India leidt wildplukwandelingen en ontwerpt gerechten van de toekomst. Zo maakte ze een eetbare plasticsoep, als onderdeel van haar Utopische Diners. Laurien Riha is actrice en theatermaker bij het Markttheater. Van jongs af aan leerde haar vader haar paddenstoelen plukken. Tip voor geïnteresseerden: bezoek www.wildplukwijzer.nl

CHASING THE SNAIL
Vlees eten is tegenwoordig uit den boze. Maar wat met dieren die door biologen giezen worden als “plaagdieren” en in opdracht van de overheid sowieso al gedood worden? India verklapt ons haar ultieme tip! Je hoort voedselkunstenaar India Rose Klap en melkboerin Myrte Rischen. India is voedselkunstenaar, ze leidt wildplukwandelingen en ontwerpt gerechten van de toekomst.
Zo maakte ze een eetbare plasticsoep, als onderdeel van haar Utopische Diners. Myrte richtte Moma (More than Milk Amsterdam) en het Grondverbond op. Ook maakte ze de podcast ‘Myrte’s Poldersafari’, daarin sprak ze met moderne jager-verzamelaar Ellen Mookhoek.

APPELS MET APPELS VERGELIJKEN
Hoeveel verschillende soorten appels ken jij? Wemke van den Berg verteld ons over zijn specialiteit: bijzondere appelsoorten! Wemke runt samen met zijn vrouw Jacqueline de Lindegaard. Ze telen appels, peren, pruimen en kersen en zijn gespecialiseerd in bijzondere rassen. Ook zijn ze leverancier van fruit, groenten, paddenstoelen en droogwaren.

MONTE PLASTICCIO
Visser Jan en poffertjesbakker Tom hebben één ding gemeen: ze hebben een afkeer voor wegwerpplastic. Jan runt samen met zijn vrouw Barbara het succesvolle visrestaurant ’t Ailand op Lauwersoog. Hij richtte samen met andere vissers het verbond ‘De Goede Vissers’ op. Tom runt de kraam Ome Tom’s Poffertjes op de Dappermarkt. Hij bakt traditionele poffertjes en gebruikt producten van lokale boeren.

CREDITS

Concept | Kathlyn Wuyts en Max van der Wal Geluidsontwerp | Max van der Wal Stem | Dennie Lukkezen

Kathlyn Wuyts

actrice/maker

Dennie Lukkezen

acteur/maker

Interviews met Myrte Rischen (Moma / het Grondverbond), Jan Geertsema (De Goede Vissers), Tom Leeflang (Ome Toms Poffertjes, Dappermarkt), Wemke van den Berg (Lindegaard), Yvonne en Jaap (Tuinderij de Knotwilg), Wim Steinhauer (Wims Organic Fine Food), India Rose Klap (Voedselkunstenaar), Jasmijn Schrofer (fooddesigner/documaker) en Laurien Riha (actrice/theatermaker)

Archief


2021

gratis toegang

zondag 4 juli // doorlopend tussen 12:00 uur | 18.00 uur

Van Boer tot Bord - Sunday Market

gratis toegang

zondag 4 juli
doorlopend tussen 12:00 uur | 18.00 uur

Van Boer tot Bord
Sunday Market